Vigtigheden af visualisering: Visualisér KPI'er, skab overblik og inspirér!

I Deloittes CFO survey kan man læse at brugen af visualisering fra maj 2017 til maj 2019 er steget fra 5% til 57%. Det er selvfølgelig mildt sagt en markant stigning, men det er alligevel slående at næsten halvdelen af landets CFOer endnu ikke benytter sig af visualisering af data. 

Visualisering er ellers virkelig velegnet til at formidle tal, på en måde der er tilgængelig for både medarbejdere – også dem i andre afdelinger end økonomifunktionen – og kunder. Økonomifunktionen er i dag ikke noget, der blot skal fungere, men en vigtig del af en dynamisk organisation. Derfor skal en optimal og moderne formidling af data prioriteres. Det er disse data, der giver indsigt i virksomhedens fortid og nutid, for at skabe den bedste fremtid! 

Visualisering engagerer og inspirerer, og det er nok noget en økonomifunktion godt kan bruge engang imellem. Et visuelt dashboard giver et overordnet billede ved første øjekast, og er et perfekt springbræt til efterfølgende at dykke ned i tallene. 

Dette gælder selvfølgelig ikke kun for formidling til andre. Når du som CFO i sidste ende skal tage beslutningerne, sikrer du også dig selv det bedste grundlag, ved at behandle dine data på en måde der giver et ordentligt overblik. 

Tænk eksempelvis på formidling af vejr. Hvem kunne forestille sig en vejrudsigt uden en visualiseret femdøgnsprognose? Når du ser sådan en ved du lige med det samme, om du har noget at glæde dig over, eller om du skal ud og investere i nye puslespil eller andet du kan fordrive tiden med, mens regnen driver ned af ruderne. Fuldstændig samme tankegang bør gøre sig gældende for data i økonomifunktionen.

 

Tips til visualisering:

 

Hold dit dashboard simpelt! 

Hele pointen med visualisering er at skabe en lettilgængelig præsentation af dine data. Derfor bør dit dashboard ikke være overfyldt. Benyt dig af stor tekst – især ved de data, der er ekstra vigtige, nogle få widgets i en fornuftig størrelse og et overskueligt antal kolonner og søjler.

 

Opbyg det logisk! 

Det lyder måske banalt, men man kan godt komme til at glemme, at et dashboard skal struktureres så det kan afkodes på en logisk måde – præcis ligesom en tekst. Sørg for at de vigtigste widgets er i øverste venstre hjørne – det er dér beskuerens øjne vil falde først! Hvis du bruger flere widgets til at beskrive relaterede data, så placer dem sammen. 

 

Gør det spændende! 

Afveksling er mere interessant at kigge på, og ved at kombinere flere forskellige typer widgets kan du faktisk også øge forståelsen. Forskellige widgets er gode til forskellige ting. Et speedometer er f.eks. godt til at visualisere fremskridt mod et bestem mål, imens et linjediagram typisk bruges til at sammenligne data fra forskellige perioder.  

En måde at gøre dit dashboard simpelt og spændene på samme tid – og sikre maksimalt overblik – kan være ved at visualisere den samme KPI med flere widgets på én gang. Eksempelvis et speedometer, der viser vækst i omsætning sammenlignet med dit mål for vækst, et linjediagram der viser væksten over tid og et søjlediagram, der viser hvordan forskellige medarbejdere eller afdelinger har bidraget til væksten. 

 

Vær konsistent! 

Benyt gerne forskellige farver, men sørg for at farvevalget er konsistent, så den samme type data ikke optræder flere steder i forskellige farver eller lignende. Pas på med at bryde konventionerne alt for meget på dette punkt: Rød betyder dårligt, grøn betyder godt, og en baggrund skal være neutral, så man faktisk kan se hvad der bliver vist.  

Det samme gør sig gældende for ikoner: Hvis du bruger et flueben til at markere, at noget er korrekt eller er som det skal være ét sted, så lad være med pludselig at illustrere det samme et andet sted med et andet symbol. 

Som nævnt er visualisering et fremragende redskab til at formidle data, og inspirere medarbejdere til at nå jeres fælles mål. Den data du og dine medarbejdere skal tage beslutninger på baggrund af, skal naturligvis formidles på den bedst mulige måde. Forhåbentlig er du nu selv blevet inspireret til at tage visualisering i brug – vi er overbevist om, at det kan hjælpe din virksomhed til at nå jeres KPI’er og skabe en forskel på bundlinjen!