BMW-syndromet er gift for din økonomifunktion - CapWorks

Kig lige ud ad vinduet. Dér holder den. Mellem alle franskmændene, svenskerne og japanerne holder din sølvgrå BMW 5-serie Sedan, og skinner om kap med solen. Du smiler, fordi du tænker på, at du sætter dig ind i den senere, kører hjem til konen, og sætter tænderne i en velmarmoreret Aberdeen Black entrecotesteak, som du nyder sammen med en god flaske Magrez Tivoli fra 2004.  

Og du skal have lov til at smile og være glad. Du har arbejdet hårdt for at nå hertil, men pas på med at stille dig alt for tilfreds, for hvis du læner dig for langt tilbage i direktørstolen, risikerer du nemlig, at den vælter. Det kan nemlig være farligt for virksomheden, hvis man som iværksætter stiller sig tilfreds. Det betyder, at hvis man ikke hele tiden er på forkant med udviklingen, og forsøger at optimere, kan det desværre ende galt. Faktisk er det et reelt problem i Danmark, der i folkemunde går under navnet, BMW-syndromet.

 

Farligt at stå stille 

 

Omkring 30% af danske iværksættere forventer ikke en stigning i omsætningen for 2019. Det kan der være forskellige årsager til for eksempel stor konkurrence, manglende efterspørgsel eller manglende muligheder for at levere, men den største er faktisk tilfredshed.   

BMW-syndromet opstår, når virksomheden har nået en vis størrelse, og man ikke længere tør tage nogle kalkulerede chancer, og dermed ikke ændrer på strukturen eller funktionerne i virksomheden. Men er der overhovedet nogen grund til at ændre på noget, der fungerer? 

Det var måske et lidt for ledende spørgsmål for svaret er selvfølgelig: Ja! Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du bekæmper BMW-syndromet.    

 

Innover eller bliv spist 

 

Det er vigtigt at blive ved med at udvikle sin virksomhed og strategi, hvis man ikke ønsker at blive ramt af BMW-syndromet. Skrækeksemplet er Kodak, der i slutningen af forrige årtusind var suverænt nummer et i verden indenfor fotografi. Og som ovenikøbet opfandt og patenterede digitalkameraet. I 2012 gik de konkurs, fordi de blandt andet ikke ville satse på den nye teknologi. 

Et andet eksempel er Blockbuster, der ikke ville ændre deres forretningsmodel og sagde nej til muligheden for at købe Netflix. I dag har Netflix over 135 millioner månedligt betalende brugere. 

Og jo, selvfølgelig har vi fundet nogle af de absolut mest ekstreme og kendte eksempler. Og jo, deres fald fra kapitalismens højtragende tinder er selvfølgelig mere kompliceret, end hvad vi har plads til her, men pointen står stadig: Hvis man stopper med at tage chancer, og ikke tør udvikle, kan det ende med, at man må afvikle.  

 

Sørg for at holde dine medarbejdere motiverede eller de forsvinder 

 

Det er svært at underdrive vigtigheden af medarbejderengagement. Det er derfor vigtigt at huske, at tilfredshed med virksomhedens nuværende position også kan have en negativ effekt på medarbejderne. Hvis virksomhedens medarbejdere skal præstere bedst muligt, er det nemlig vigtigt, at de får de bedste forudsætninger.  

Mange er for eksempel tilfredse med, at deres økonomifunktion ’blot’ fungerer, hvor regningerne bliver betalt og medarbejderne får løn. Men man må ikke glemme at styrke forholdene over hele linjen ellers for medarbejderne svært leve op til deres potentiale, hvilket i sidste ende kan ses på bundlinjen.  

En global undersøgelse fra 2006 viser blandt andet, at der er chance for at miste sine dygtigste medarbejdere, hvis man ikke optimerer deres forhold. Og det er ikke kun ude i den store verden, at man risikerer at miste sine medarbejdere, hvis man fjerner foden fra speederen. En af de største grunde til at folk overvejer at sige deres job op, er manglende ambitioner fra virksomheden. 

Der er altså flere grunde til, at det er vigtigt at have fokus på medarbejderne. Hvis man ikke vækster, er der fare for, at du mister dine dygtigste medarbejdere, og så er det pludselig et spørgsmål om, hvorvidt det er muligt at opretholde status quo. Og den der 5-serie Sedan kører altså sindssygt godt.  

 

Få feedback eller du famler i blinde 

 

Der kan være meget viden, som gemmer sig rundt omkring, og som kan være med til at skubbe til væksten. Nogle vil være bange for at vokse sig så store, at man må ændre administrationen, hvilket for nogen virker uoverskueligt. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at samle inspiration fra andre.  

Det kan for eksempel være så simpelt, som at spørge medarbejderne om forbedringer eller bruge kundefeedback. Det handler om, at du som leder skal tage de bedste beslutninger for virksomheden og for at kunne gøre det, er du først og fremmest nødt til at have den bedste information.  

 

Udviklingen stopper ikke, selvom du gør 

 

Nu har du fået et par eksempler på, hvilke negative konsekvenser det kan have at være tilfreds, og hvad man kan gøre for at bekæmpe symptomerne på BMW-syndromet. Det handler kort sagt om at tage de rigtige beslutninger og gribe de nye muligheder, der opstår. I disse år fylder digitalisering og automatisering rigtigt meget. Mange brancher oplever en udvikling i systemer og løsninger, der strømliner opgaver, og letter arbejdsbyrden.  

Begrebet software-as-a-Service eller SaaS er cloudbaseret, og kan være med til at spare tid og penge.  Du slipper nemlig for at købe, installere eller vedligeholde hardware, hvilket betyder, at dine IT-folk kan kaste sig over mere essentielle opgaver i virksomhedens udvikling. Andre eksempler på SaaS kunne være Dropbox, Microsoft 365 eller Salesforce, men der findes også løsninger indenfor økonomi og lønadministration.

   

BMW-syndromet i økonomifunktionen 

 

Det er nemlig især på den finansielle side, at BMW-syndromet hærger. Desværre er der mange vækstvirksomheder, der er tilfredse med, at det hele bare løber rundt og måske ikke er klar over, hvor meget der egentlig er at hente på at forbedre økonomifunktionen. Men bare fordi patienten ikke er syg, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan forbedre sig og tænke større, end at det hele bare skal fungere.  

Det er værd at huske på, at iværksætteri ikke er en spurt, men et langdistanceløb og hvis man stopper op, er det ligegyldigt, hvor langt foran man er, fordi konkurrenterne nok skal overhale på et tidspunkt. Det bedste råd er derfor, at du hele tiden tænker over din strategi, og er opmærksom på at forbedre din virksomhed over hele linjen.